

בואו נעשה מסע קטן בזמן, אל שיעורי גיאוגרפיה בבית הספר היסודי. כולנו למדנו על השבר הסורי אפריקאי אשר חוצה את מדינת ישראל לאורכה. השבר מתחיל בדרום טורקיה, עובר דרך סוריה ודרום הלבנון, ממשיך לאורכו של נהר הירדן, ים המלח, הערבה, מפרץ אילת וים סוף, והלאה משם דרך מפרץ עדן וטנזניה ומסתיים במוזמביק. אזור השבר הזה מתאפיין ברעידות אדמה קלות עד בינוניות בתדירות גבוהה יחסית, וברעידת אדמה עזה אחת לכשמונים שנה. על פי נתונים אלה, והמחקרים שנעשו בעשורים האחרונים, נראה כי רעידת אדמה חזקה בישראל היא תרחיש מציאותי ובלתי נמנע, וצפויה לגרום לאסון בקנה מידה עצום, כאן במדינת ישראל. לישראלי מן השורה קשה להתייחס לתרחיש זה כאל תרחיש רלבנטי, במציאות הישראלית בה נראה כי יש עניינים הרבה יותר דחופים וחמורים אשר דורשים את תשומת לבנו. כך אנחנו נאנקים תחת עול הפרנסה ויוקר המחיה ויוצאים לכיכרות להילחם על מחירי הקוטג', מודאגים מהמצב הביטחוני בתוך הארץ ומסרגים את חלונות בתינו, בונים ממ"דים וממ"קים כדי להתגונן מאיום טילים מבחוץ ובין לבין משתדלים לחיות, לגדל ילדים ופה ושם גם קצת לשמוח. ועם זאת, התרחיש המדובר של רעידת אדמה חמורה ואסון הומניטרי גדול במדינת ישראל, הוא כנראה רק עניין של זמן.
בישראל ישנן 810 אלף יחידות דיור שנבנו לפני החלת תקן הבנייה לרעידות אדמה בשנות ה -80 של המאה העשרים. מתוכן, 70 אלף יחידות דיור הן בעלות סיכון גבוה מאד להינזק או לקרוס לחלוטין במקרה של רעידת אדמה חמורה, שהיא, כאמור, רק עניין של זמן. הבניינים המועדים ביותר לפורענות הם בניינים שנבנו לפני שנות ה-80, בעיקר בניינים שני שלוש קומות ומעלה, והסיכון גובר ככל שהבניינים קרובים יותר לקו השבר הסורי אפריקאי, כלומר בקו האורך הכולל את קריית שמונה, טבריה, בית שאן, חיפה, ירושלים ואילת. מתוך 70 אלף יחידות הדיור שבסיכון, 40 אלף נחשבות בסיכון גבוה עוד יותר.


אז מה עושים עם התמ"א 38 הזה ואיך הוא רלוונטי עבורכם? אם אתם גרים בבניין שעומדת בדרישות תמ"א 38, אתם יכולים להתקשר עם יזם אשר יחזק, ישדרג ויעלה את ערך הדירות שלכם והבניין כולו, בתמורה לזכויות בניה על הגג שלכם. זאת הזדמנות אדירה לשדרוג משמעותי באיכות חייכם ועליה משמעותית של ערך הנכס שלכם, תמורת צלילה לעולם של ביורוקרטיה, רעש ואבק. שווה? מאד.


כפי שראיתם עד כה, תהליך תמ"א 38 הוא תהליך מורכב אשר דורש סנכרון ביו גורמים שונים, בעלי תפקידים ונותני שירות, דיירים, יזמים, קבלנים מבצעים, וכן הלאה. אכן תהליך מורכב. ועם זאת, בסופו של התהליך, יש לדיירים – או לכם – דירה משודרגת, גדולה יותר ובטוחה יותר, מעלית, ממ"ד או ממ"ק, חניה פרטית, בניין שעומד בתקן רעידות האדמה, ערך נכס גבוה יותר, ושכנים חדשים מלמעלה. ויותר חשוב מהכל : יש לכם שקט ובטחון וידיעה שעשיתם מעשה אקטיבי לשיפור הביטחון והבטיחות שלכם ושל משפחתכם.


בחודש אוגוסט 2015 יכנסו לתוקפן תקנות חדשות מטעם נציבות הכבאות וההצלה. תקנות אלו הופכות אלפי פרויקטים ש"נתקעו" בשל היותם לא רווחיים עבור הקבלנים, לפרויקטים רווחיים ובכך מגדילה באלפים את מספר הבניינים אשר מתאימים לפרויקט תמ"א 38.
עד כה, חויבו קבלנים לבנות חדרי מדרגות מוגנים מאד בכל בניין שגובהו עולה על 13 מטרים. עלויות בנית חדרי מדרגות מוגנים מאש הן גבוהות מאד והן הופכות פרויקטים רבים ללא רווחיים. כעת בוטלה ההנחיה המחייבת ובמקומה נכנסו לתוקף דרישות בטיחות חלופיות אשר מאפשרות מצד אחד פתרונות בטיחותיים במקרה של שריפה, ומצד שני רווחיות של הפרויקט אשר מאפשרת את קיומו.
הדרישות הבטיחותיות החדשות – תמ"א 38 :
• התקנת מערכת לשחרור עשן בגג המבנה.
• ברז כיבוי אש בכל קומה בבניין.
• ארונות חשמל, מים וגז מחומרים לא דליקים.
• מערכת מתזים בכל דירה חדשה.
• הפרדה של חדר המדרגות מחניות תת קרקעיות ומחסנים במרתף באמצעות דלתות אש.
• הפרדת אש בין הקומות על ידי אטימה של מעברי פירים וצנרת מפני מעבר עשן ואש.
• גלאי עשן בכל הדירות.
• מסתורי כביסה מחומרים לא דליקים.
• שלטי הכוונה ותאורת חירום בשטחים המשותפים.
וכך, בהתאם לתקנות החדשות, ניתן יהיה להגביה בנין שגובהו עד 13 מטר עד לגובה של 22 מטר, כלומר להוסיף כ 2.5 עד 3 קומות, ובנין שגובהו מעל 13 מטר ניתן יהיה להגביה עד לגובה של -29 מטר.
התקנות החדשות מאפשרות בנייתם של עשרות אלפי פרויקטים נוספים – אולי הפרויקט הבא הוא הבניין שלכם?